5 keer besparen energie in de keuken

In de keuken ben je altijd bezig met stroom, gas en andere energie. Maar doe je dit wel slim genoeg? Huishoudens besparen energie namelijk heel gemakkelijk op deze plek. Goed voor de portemonnee en het milieu. Met deze tips weet je zeker dat je je kosten omlaag kunt brengen.

  1. Pannen

Je kunt beter gebruik maken van een grote pan, dan een te kleine pan. Wanneer je een kleine pan hebt, speelt de kookvlam rond de pan waardoor er veel warmte en dus gas verloren gaat. Hoe minder water je bij het eten doet, des te sneller kookt het én maak gebruik van een deksel. Zo kun je makkelijk besparen op gas en verlaag je je verbruik.

  1. Koelkast

Oudere koelkasten hebben vaak moeite met koelen en zijn slechter geïsoleerd. Ze verbruiken veel meer energie dan de koelkasten van tegenwoordig. Is jouw koelkast al meer dan 8 jaar oud? Dan wordt het tijd om eens verder te kijken naar een nieuwe. Besparen energie kan dus gemakkelijk door oude apparatuur te vervangen voor nieuwere versies. Dit hoeft helemaal niet zo duur te zijn!

  1. Waterkoker

Tijdens de koudere dagen of ’s avonds op de bank een lekker kopje thee? Er zit weinig verschil tussen een waterkoker of een fluitketel. Vaak is een fluitketel wel iets voordeliger. Je kunt met het gas regelen hoe snel het water kookt en dus kun je dus sneller water koken. Ook blijft het water langer warm dan in een waterkoker.

  1. Kookplaat

Huishoudens besparen energie door middel van de soort kookplaat waar zij op koken. Gas heeft vaak de voorkeur maar is duurder dan koken op elektriciteit. Daarnaast is koken op gas op zijn retour. Binnen nu en 20 jaar zal er in Nederland bijna niet meer gekookt worden op gas. Woningen worden gas vrij én inductie zal de nieuwe manier zijn.

  1. Verlichting

Licht is van groot belang in de keuken. Halogeenspotjes zijn dan ook vaak te vinden op deze plek. Maar huishoudens besparen energie door hun halogeenspotjes te vervangen voor ledlampen. Kwalitatief een stuk beter én zuiniger in verbruik.

Besparen energie, maar dan anders.

Door aanpassingen aan te brengen in je bijvoorbeeld de keuken of om net even iets anders om te gaan met bepaalde apparatuur, kun je gemakkelijk besparen op je energie maar alleen op het verbruik. Je kunt namelijk veel meer besparen door het verlagen van de tarieven waardoor je maandelijkse kosten omlaag gaan. Nederlanders besparen energie door middel van het verlagen van de tarieven en vastrechtkosten. Jij toch ook?